Snaga prirode
Tribestan
Sat
Brojač posjeta
Anketa
Tribulus terrestris koristim zbog:
Blog
četvrtak, travanj 14, 2011
Tribulus terrestris

Ova biljka ima mnoga narodnih imena, a jedno od najpoznatijih i najčešće korištenih je Babin zub.
Tribulus terrestris je jednogodišnja biljka iz porodice Zygophillaceae, stabljika dugih do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito žutim cvjetovima.
Biljka je bogata steroidnim saponinima, a upravo su oni razlog zašto se Tribulus terrestris od davnina koristi za širok spektar medicinskih indikacija.
Jedna od zemalja u kojoj rastu najkvalitetniji primjerci ove biljke je Bugarska (Tribulus terrestris L. Bulgaricum).
Tribulus terrestris pomaže kod (muške i ženske) neplodnosti, pomaže kod erektilne disfunkcije, povećava libido, smanjuje masnoće u krvi, a dovodi i do povećanja mišićne mase. POVEĆANJE MIŠIĆNE MASE

Tribulus koriste mnogi sportaši, prvenstveno bodi bilderi, a mehanizam djelovanja Tribulusa na povećanje mišićne mase sličan je mehanizmu djelovanja anaboličkih steroida, ali je manje štetan.
Naime, za razliku od Tribulusa anabolički steroidi (prvenstveno testosteron) svojom povećanom koncentracijom mehanizmom povratne sprege djeluju na hipotalumus. Hipotalamus prepoznaje povećanu količinu testosterona te smanjuje izlučivanje GnRH (gonadotropine-oslobađajući hormon), hormona koji djeluje na hipofizu. Smanjenjem lučenja GnRH iz hipotalamusa dolazi do smanjenog izlučivanja LH (luteinizirajući hormon) iz hipofize, a samim time dolazi do smanjenje produkcije vlastitog testosterona u testisima. Kod dužeg uzimanja anaboličkih steroida može doći do smanjenja funkcije testisa, smanjenja libida te impotencije.
Tribulus terrestris djeluje na hipofizu koju potiče na povećano lučenje LH pa samim time dolazi do povećanog stvaranja vlastitog (endogenog) testosterona u testisima. Upravo zbog toga prilikom uzimanja Tribulusa uz povećanje mišićne mase dolazi i do istovremenog povećanja libida i poboljšanja spolne funkcije.
Povećana količina testosterona djeluje na sintezu proteina i na vrlo učinkovito povećanje mišićne mase.
Dakle, i anabolički steroidi i Tribulus dovode do povećanja mišićne mase, ali Tribulus ne remeti vrlo važnu fiziološku osovinu HIPOTALAMUS - HIPOFIZA - CILJNI ORGANI (TESTISI) - HIPOTALAMUS.
Najčešće preporučivan način uzimanja Tribulusa zbog povećanja mišićne mase je 500 mg tri puta na dan kroz period od dva mjeseca, a zatim je potrebno napraviti pauzu od dva tjedna.
Naravno, da bi Tribulus djelovao potrebno je prilagoditi način prehrane i na ispravan način opteretiti mišiće.

NEPLODNOST

Primarna neplodnost - nemogućnost postizanja trudnoće kod para u plodnom dijelu života uz redovite nezaštićene spolne odnose.
Sekundarna neplodnost - nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.
Pretpostavlja se da je 10 % parova u populaciji neplodno, a još dodatnih 10 % ima umanjenu plodnsot.MUŠKA NEPLODNOST

U normalnom ejakulatu ima približno 400 milijuna spermija.
(u 1 mL ejakulata ima između 35 i 200 milijuna spermija, a prosječna količina ejakulata je 3,5 mL)
Za oplodnju je potrebno najmanje 20 milijuna spermija od kojih je najmanje 50 % pokretno ili 25 % brzo pokretnih, a uz to ih najmanje 40 % mora biti morfološki normalno.

Spermatogoneza se zbiva u sjemenim kanalićima tijekom aktivnog spolnog života.
Na spermatogenezu najveći utjecaj imaju testosteron i FSH (folikulostimulirajući hormon).
Testosteron djeluje na rast i diobu zametnih stanica koje oblažu sjemene kanaliće.
Hipofiza otpuštanjem LH utječe na Leydigove stanice u testisima te ih potiče na pojačano lučenje testosterona. Ujedno LH djeluje na pretvorbu intersticijskih stanica testisa u Leydigove stanice.
Tribestan djeluje na hipofizu koja pojačano luči LH. Pojačano lučenje LH potiče Leydigove stanice na veću produkciju testosterona, a testosteron potiče spermatogenezu u sjemenim kanalićima.

ŽENSKA NEPLODNOST

Najšešći uzroci ženske neplodnosti su problemi s ovulacijom (izostanak), endometrioza, sindrom policističnih jajnika, neprohodnost jajovoda (upale)...
Promjene u janicima ovise o dva hormona koja luči hipofiza: LSH i LH.
LH je izuzetno važan za ovulaciju. Dva dana prije ovulacije izrazito se povećava količina LH. Bez dovoljne količine LH nema ovulacije.
Mnogi autori smatraju da je jedan od glavnih uzroka ženske neplodnosti upravo izostanak ovulacije.
Tribulus svojim djelovanjem na hipofizu potiče povećano lučenje LH te time potiče ovulaciju.

Kod neplodnosti oba partnera trebaju uzimati Tribulus terrestris u dozi od 250 do 500 mg tri puta na dan u periodu od tri mjeseca.

 tribestan @ 10:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


tribestan @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 19, 2011


tribestan @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 18, 2011
ANDROPAUZA

Andropauza je fenomen koji se pojavljuje kod muškaraca starijih od 40 godina, a poprilično je sličan ženskoj menopauzi. U periodu od 40 do 55 godina kod više od trećine muškaraca  dolazi do tjelesnih promjena i promjena u ponašanju i raspoloženju. Prvenstveno dolazi do gubitka energije, premorenosti, smanjenja seksualne želje i opadanja libida.

Ove su promjene uzrokovane snižavanjem razine testosterona.

Jedan od jednostavnijih testova za dijagnosticiranje andropauze je ADAM (Androgen Deficiency of Aging Man) test.Ukoliko je na pet ili više pitanja vaš odgovor pozitivan trebate se obratiti vašem liječniku za daljnju obradu. U današnje je vrijeme jedan od najpouzdanijih testova za utvrđivanje andropauze mjerenje razine slobodnog testosterona u krvi.

tribestan @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 16, 2011
AFRODIZIJAČKA SVOJSTVA PROTODIOSCINA IZ TRIBULUS TERRESTRISA

Aphrodisiac properties of Tribulus terrestris extract (Protodioscin) in normal and castrated rats

K. Gauthaman, P. G. Adaikan, R. N. V. Prasad

Department of Obstetrics and Gynaecology, National University Hospital, National University of Singapore, Singapore 119074, Singapore

Ovim se istraživanjem  ispitao afrodizijački učinak Tribulusa terrestrisa na kastrirane mužjake štakora. Naime, Tribulus terrestris je biljka koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje seksualnih funkcija. Glavni sastojak suhog ekstrakta ove biljke je protodioscin, spoj iz skupine saponina.

Štakori su podijeljeni u pet skupina sa po osam odraslih muških jedinki. Štakori iz tri skupine su kastrirani, a zatim su primali destiliranu vodu (V), testosteron (T) ili ekstrakt Tribulus terrestrisa (TT).

Kako bi egzaktno pratili i  mjerili promjene u seksualnom ponašanju jedinki uključenih u ovo istraživanje istraživači su odredili i definirali šest ključnih parametara:

MOUNT FREQUENCY (MF): učestalost naskakivanja mužjaka na ženku od trenutka uspostavljanja kontakta do ejakulacije, ali bez mužjakove penetracije u spolovilo ženke.

INTROMISSION FREQUENCY (IF): učestalost (brojnost) penetracija mužjaka u spolovilo ženke od trenutka uspostavljanja kontakta do ejakulacije.

MOUNT LATENCY (ML): vremenski period od uspostavljanja kontakta do prvog naskakivanja mužjaka na ženku.

INTROMISSION LATENCY (IL): vremenski period od uspostavljanja kontakta do prve penetracije mužjaka u ženku.

EJACULATION LATENCY (EL): vremenski period od prve penetracije do ejakulacije.

POST-EJACULATORY INTERVAL (PEI): vremenski period od ejakulacije do prve slijedeće penetracije.

Izuzetno je bitno naglasiti razliku u seksualnom ponašanju između kastrirane skupine mužjaka i one intaktne prije početka istraživanja. Kastrirana je skupina životinja pokazivala izrazito umanjenu seksualnu funkciju i značajno umanjenu uobičajenu seksualnu reakciju na prisutnost ženskih jedinki.Tablica 1.

Muške jedinke iz kastriranih grupa pokazale su znatno umanjenu seksualnu aktivnost. Naskakanje mužjaka (MF) na ženke bez spolne penetracije bilo je i do 50 % manje učestalo kod kastriranih mužjaka.Tablica 2.

Mužjaci iz kastriranih grupa pokazali su značajno manju učestalost spolne penetracije (IF).

Kako bi se što jednostavnije prikazali dobijeni rezultati složene su tablice prema praćenim parametrima (MF, IF, ML, IL, EL, PEI).

Učinak protodioscina na kastrirane mužjake:Tablica 3.

Grupe 4 i 5 poslije primanja testosterona odnosno Tribulusa terrestrisa pokazale su statistički značajno povećanje seksualne funkcije koje se očitovalo povećanjem broja naskakanja na ženku (MF). U grupi mužjaka na testosteronu povećalo se za 30,51 %, a u grupi na Tribulusu terrestrisu za 11,86 %.Tablica 4.

Grupe 4 i 5 poslije primjene testosterona (grupa 4) i Tribulusa terrestrisa (grupa 5) pokazale su statistički značajno povećanje frekvencije spolne penetracije mužjaka od 26,15 % (grupa 4) i 18,46 % (grupa (5)Tablica 5.

Kastrirani mužjaci pokazali su znatno produženo vrijeme od uspostavljanja kontakta sa ženkom do prvog naskakanja bez penetracije i produženo vrijeme do prve spolne penetracije u ženku.

Poslije primjene testosterona ili Tribulus terrestrisa (grupe 4 i 5) prvi parametar (ML) se značajno poboljšao. Vrijeme do prvog naskakanja na ženku značajno se skratilo u obje grupe, u grupu 4 za 18,04 %, a u grupi 5 za 10,57 %.Tablica 6.

Vrijeme od uspostavljanja kontakta sa ženkom do prve spolne penetracije (IL) statistički se značajno smanjilo u grupi 4 (testosteron) i grupi 5 (Tribulus terrestris).

U grupi 4 (testosteron) skraćenje IL intervala iznosilo je 26,86 %, a u grupi 5 (Tribulus terrestris) skraćenje je bilo za 20,65 %.Tablica 7.

Vrijeme od prve spolne penetracije mužjaka do ejakulacije (EL) bilo je znatno produženo u grupama s kastriranim jedinkama. Poslije davanja testosterona (grupa 4) i Tribulus terrestrisa (grupa 5) došlo je do statistički značajnog skraćenja spomeutog intervala. U grupi 4 (testosteron) skraćenje je iznosilo 20,42 %, a u grupi 5 (Tribulus terrestris) 16,41 %.   Tablica 8.

Postejakulatorni interval, vrijeme od ejakulacije do slijedećeg naskakivanja mužjaka na ženku bilo je produženo kod sve tri grupe s kastriranim jedinkama. Poslije primjene testosterone (grupa 4) i Tribulus terrestrisa (grupa 5) postejakulatorni period se smanjio, a u grupi 4 je to smanjenje bilo statistički značajno.

ZAKLJUČAK

Ovo je istraživanje pokazalo nekoliko bitnih činjenica vezanih za smanjenje seksualnih funkcija zbog manjka androgenih hormona.

Istraživanje je pokazalo značajno sniženje svih seksualnih parametara kod kastriranih jedinki. Kastrirani su mužjaci pokazivali smanjenje svih parametara seksualne aktivnosti, manji broj naskakanja na ženku, manji broj spolnih penetracija, produženi period od prvog kontakta do naskakanja i spolne penetracije i produženo vrijeme od prve penetracije do ejakulacije.

Ujedno, ovo je istraživanje pojasnilo i dokazalo periferni i centralni učinak androgena na erektilnu funkciju

Primjena egzogenog testosterona ili Tribulusa terrestrisa (protodioscina) statistički je značajno poboljšala sve parametre vezane uz seksualne funkcije mužjaka.

Promatrajući sve navedene parametre (MF, IF, ML, IL, EL, PEI) ovo je istraživanje nedvojbeno pokazalo statistički značajan učinak protodioscina na povećanje libida i seksualne funkcije te je ujedno dokazalo snažna afrodizijačka svojstva suhog ekstrakta Tribulusa terrestrisa.

tribestan @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 12, 2011
Spermatogeneza je složen proces sazrijevanja spermija u sjemenim kanalićima testisa. Spermatogeneza počinje u dobi od 13 godina pod utjecajem gonadotropnih hormona adenohipofize i traje gotovo kroz cijeli životni vijek muškarca.

 Spermiji se stvaraju iz stanica zametnog epitela takozvanih spermatogonija. Spermatogoniji putuju prema središnjoj šupljini sjemenih kanalića prolazeći kroz nekoliko razvojnih faza pretvarajući se nakon približno 64 dana u zrele spermije.

Spermatogenezu stimulira nekoliko značajnih hormona:

Testosteron utječe na rast i diobu zametnih stanica u sjemenim kanalićima testisa. Luče ga intersticijske Leydigove stanice.

Luteinizacijski hormon (LH) luči se iz prednjeg režnja hipofize, a glavno mu je djelovanje na Leydigove stanice koje potiče na stvaranje testosterona.

Folikulostimulacijski hormon (FSH) djeluje na Sertolijeve stanice koje imaju značajnu ulogu u procesu spermatogeneze.

Estrogeni se stvaraju u Sertolijevim stanicama potaknuti folikulostimulacijskim hormonom.

Hormon rasta potiče ranu diobu spermatogonija.

tribestan @ 02:31 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 11, 2011
UČINAK PROTODIOSCINA NA POVEĆANJE BROJA SPERMATOGONIJA, SPERMATOCITA I SPERMATIDA

Ovo se istraživanje baziralo na kvantitativno-citološkoj metodi procjene učinka protodioscina na povećanje broja spermatogonija, spermatocita i spermatida kod štakora.

16 jedinki podijeljeno je u dvije skupine. Štakori iz prve skupine dobijali su protodioscin u dnevnoj dozi od 70 mg/kg tjelesne težine kroz 20 dana. Štakori iz druge (kontrolne) skupine nisu dobijali ništa.

Napravljeni su histološki presjeci sjemenih kanalića te se svjetlosnim mikroskopom promatralo zadebljanje sloja stanica koje sudjeluju u spermatogenezi. Uočeno je značajno zadebljane sloja zametnih stanica uz suženje lumena te povećanje broja spermatogonija i spermatida u sjemenim kanalićima životinja koje su bile u skupini tretiranoj protodioscinom.Prosječan broj izbrojanih spermatogonija u sjemenom kanaliću štakora iz skupine koja je dobijala protodisocin iznosio je 58 dok je u kontrolnoj skupini izbrojano 36 spermatogonija.Prosječan broj izbrojanih spermatida u sjemenom kanaliću štakora iz skupine koja je dobijala protodisocin iznosio je 176 dok je u kontrolnoj skupini izbrojano 119 spermatida.

Ovo je istraživanje dokazalo značajno povećanje stanica spermatogeneze u sjemenim kanalićima testisa kod životinja koje su primale protodioscin u periodu od 20 dana.

I. Viktorov, E. Bozadjieva, M. Protich, et al.
Higher Medical Institute; Medical Academy Institute of Endocrinology, Gerontology and Geriatrics; Medical Academy Institute of Obstetrics and Gynecology, Bulgaria
IIMS Therapeutic Focus (1994)


tribestan @ 14:32 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 6, 2011


tribestan @ 10:21 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 25, 2011
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije približno 15% parova u svijetu je neplod­no, a dodatnih 10% ima smanjenu plodnost. Neplodnost nije samo problem pojedinca ili para već je i javnozdravstveni problem koji utječe na natalitet i reproduktivno zdravlje društva. Smatra se da će 85% parova koji ne koriste kontracepciju i imaju redovite seksualne odnose zanijeti tijekom prve godine. Ostali će uspjeti tijekom druge i treće godine, ili će potražiti medicinsku pomoć. Na neplodnost treba posumnjati ukoliko par ne uspijeva ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, a žena je mlađa od 36 godina, ili nakon šest mjeseci nezaštićenih odnosa, a žena je starija od 36 godina, te ukoliko žena uspijeva zanijeti, ali ne uspijeva iznijeti trudnoću do termina poroda. Dobro poznavanje uzroka neplodnosti temelj je kvalitetnog pristupa i rješavanja ovog problema, a danas su na raspola­ganju brojne metode dijagnostike i liječenja.

According to the World Health Organization, nearly 15% of couples in the world are infertile, while additional 10% have reduced fertility. Infertility is not only a problem of individual person or couple, but also a public health problem affecting birth rate and reproductive health of people. Estimates are that 85% of couples who do not use birth control and have regular sex life will become pregnant in the first year of trying to conceive. Other couples will succeed in the second or third year of trying or seek medical help. Infertility should be suspected in a couple cannot conceive after one year of having regular unprotected sex and the woman is younger than 36 years of age, or after 6 months of having regular unprotected sex and the woman is older than 36 years of age, or if the woman becomes pregnant but is unable to carry a pregnancy to full term. A thorough knowledge of possible causes of infertility is the basis of successful approach to and treatment of infertility, especially today when there are numerous diagnostic and treatment methods available.tribestan @ 08:44 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 18, 2011
Utjecaj pretilosti na neplodnost žene

Dokazano je da pretilost definitivno umanjuje plodnost žene. Ovu su tvrdnju mnogi istraživači i dokazali na provedenim kliničkim istraživanjima.

Glavni mehanizam kojim pretilost smanjuje reprodukcijsku sposobnost žene je njen popriličan utjecaj na hormonski status, a samim time i na manji broj ovulacija. Pretile žene imaju prorijeđene ovulacije, a što je veći indeks tjelesne mase (BMI) broj ovulacija je manji.

BMI – indeks tjelesne mase.BMI se računa po jednostavnoj formuli u kojoj se tjelesna težina u kilogramima dijeli s kvadratom visine u metrima.Iako se često pogrešno misli kako su hormonske promjene uzrok debljine u stvarnosti je upravo suprotno. Debljina je ta koja uzrokuje hormonske promjene u organizmu. Masno tkivo nije neaktivno i svako povećanje količine masnog tkiva ima veliki utjecaj na hormonski status. Povećanjem količine masnog tkiva gušterača luči više inzulina, a same masne stanice pojačano luče hormon leptin. Inzulin i leptin djeluju na hipotalamus te dovode do poremećaja u osovini hipotalamus-hipofiza-gonade te samim time do poremećaja u lučenju spolnih hormona. Kod žena se to očituje u izostanku ovulacije.

Dakle, pretilim ženama koje imaju problema s neplodnošću najvažnije je smanjenje tjelesne težine. Većina autora kao granicu BMI-a koja zahtijeva smanjnje tjelesne težine ističu brojku 27. Žene s BMI preko 27 smanjenjem tjelesne težine dovode do znatnog poboljšanja vlastite reproduktivne funkcije. Studije su pokazale da gubitak od 10% tjelesne težine uspostavlja ovulaciju kod iznimno visokog postotka neplodnih žena te dovodi do trudnoće u prvih pola godine od gubitka prekomjerne tjelesne težine!

Kao što je već napisano, gubitak tjelesne težine uzrokuje smanjeno lučenje inzulina, a samim se time smanjuje i razina testosterona što dovodi do redovnih ovulacija.

                    

tribestan @ 13:19 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, veljača 1, 2011
Tribulus terrestris ima vrlo neobične sjemenke. Upravo zbog svojih sjemenki neobičnog oblika ova je biljka riječnikom stručnjaka „stvorena da preživi“.

Sjemenke su izuzetno otporne, posjeduju vrlo čvrstu ovojnicu, a u optimalnim uvjetima mogu preživjeti i do 20 godina.

Sjemenke su vrlo oštre. Zbog tvrdoće i oštrih izdanaka vrlo su bolne kad se bosom nogom stane na njih, a zbog problema koje uzrokuju biciklistima ova se biljka naziva i Puncture Vine. Neka su afrička plemena koristila sjemenke Tribulusa kao ubojito oružje. Sjemenke su umakali u otrov i postavljali ih na staze kojima se kretao neprijatelj.

Zanimljivo je da se u moderno doba ova biljka prenosi kilometrima daleko upravo zahvaljujući tvrdim i otpornim sjemenkama koje se zabijaju u automobilske gume.tribestan @ 16:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 27, 2011
Hormonski je status kod mladih i zdravih žena koje imaju redovnu menstruaciju u pravilu uredan, ali jednostavnost liječenja pojedinih poremećaja hormonskog statusa opravdava vađenje krvi i analizu.

FSH (folikulstimulirajući hormon) je hormon koji se izlučuje u prednjem režnju hipofize (adenohipofiza), a u jajniku potiče rast folikula. FSH pokazuje rezervu jajnika. Povišene vrijednosti FSH ukazuju na iscrpljenost jajnika, a njegove vrijednosti preko 10 IU/L vrlo su vjerojatno povezane s otežanom sposobnošću zanošenja.

LH (luteinizirajući hormon) se u pravilu promatra zajedno s FSH. Ukoliko je LH povišen, a FSH u granicama normalnih vrijednosti najvjerojatnije se radi o poremećaju u sklopu sindroma policističnih jajnika. Istovremeno povišeni i LH i FSH upućuju na prerano iscrpljenje jajnika.

E2 (estradiol) je glavni ženski spolni hormon. Estradiol luči folikul jajnika i pokazatelj je njegovog rasta i sazrijevanja. Njegove niske vrijednosti uz povišen FSH dodatno potvrđuju dijagnozu preranog iscrpljenja jajnika.

PRL (prolaktin) je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Prolaktin ima vrlo velik broj fizioloških učinaka od kojih je najvažniji regulacija stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije. Prolaktin regulia reprodukcijski ciklus žene, a utječe i na metabolizam fetusa i majke. Prolaktin je stresni hormon pa njegove vrijednosti variraju tijekom dana, ali i tijekom ciklusa. Zbog toga je vrlo bitno utvrditi radi li se o privremenoj ili stalno povišenoj vrijednosti. Ukoliko su vrijednosti prolaktina u serumu stalno povišene postavlja se dijagnoza hiperprolaktinemije. Stalno povišene vrijednosti prolaktina mogu spriječiti trudnoću.

TSH (tireotropin) je hormon koji izlučuje hipofiza. TSH stimulira štitnjaču na proizvodnju njezinih dvaju osnovnih hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Smatra se da već blago povišenje TSH može otežavati zanošenje pa ga je potrebno snižavati.

T (testosteron) je muški spolni hormon koji se stvara u testisima i u manjim količinama u kori nadbubrežne žlijezde. Povećane vrijednosti kod žena zahtijevaju ozbiljnu obradu jer su njegove vrijednosti povećane kod sindroma policističnih jajnika, ali i kod nekih drugih ozbiljnijih stanja.

SHGB (globulin koji veže spolne hormone) nastaje u stanicama jetre te se izlučuje u krv. Ukoliko su mu vrijednosti snižene (pogotovo uz povišene vrijednosti testosterona) znači da su u krvi povišene vrijednosti muških spolnih hormona pa je samim time time otežano zanošenje i trudnoća.

P4 (progesteron) je ženski spolni hormon koji se stvara nakon ovulacije. Progesteron služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a tijekom trudnoće spriječava kontrakcije miometrija. Njegovim se određivanjem dokazuje ovulira li žena ili ne, a može se i procijeniti funkcija žutog tijela.

tribestan @ 13:38 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 25, 2011
SPERMIOGRAM

Normalne vrijednosti muškog spermiograma su:

Količina ejakulata: 1 do 5 ml

pH: 7,3 do 8,3

Količina spermija (koncentracija): više od 20 milijuna/ml

Količina pokretljivih spermija: više od 40 %

Broj normalnih spermija: više od 40 %tribestan @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 24, 2011
KLINIČKA ISTRAŽIVANJA

Jedno od najvećih kliničkih istraživanja na ljudima koje dokazuje učinkovitost Tribulusa terrestrisa provedeno je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Bugarskoj.

U istraživanje je bilo uključeno 212 muškaraca u dobi između 14 i 60 godina koji su bili impotentni. Ovdje treba naglasiti ispravnu definiciju impotencije. Impotencija je spolna nemoć, a razlikujemo dvije vrste spolne nemoći.

 Impotentia coeundi – ova se impotencija (kopulacijska nemoć) u narodu poistovjećuje s izrazom impotencija, a radi se o nemogućnosti postizanja kvalitetne erekcije. Naziva se i erektilna nemoć ili erektilna disfunkcija.

 Impotentia generandi – ovdje se radi o oplodnoj nemoći uzrokovanoj nesposobnošću stvaranja kvalitetne sperme ili nemogućnošću njenog izbacivanja.

Muškarci uvršteni u ovo kliničko istraživanje imali su prvenstveno oplodnu nemoć zbog nesposobnosti stvaranja kvalitetne sperme, ali je u istraživanje uključena i skupina muškaraca s erektilnom disfunkcijom.

 Profil ispitanika:

 39 pacijenata s idiopatskom oligoastenozoospermijom (nepoznat uzrok)

 50 pacijenata s resekcijom lijeve testikularne vene zbog varikokele

 53 pacijenta s oligoastenozoospermijom zbog upalnih procesa prostate

 20 pacijenata s primarnim ili sekundarnim hipogonadizmom

 50 pacijenata s kopulacijskom impotencijom (erektilnom disfunkcijom)

 Dizajn studije je bio vrlo jednostavan. Pacijenti su podijeljeni u tri skupine ovisno o težini bolesti (spolne nemoći), a unutar svake skupine polovica pacijenata je primala Tribestan, a druga polovica placebo. Dvije su skupine primale Tribestan 3 puta po 250 mg (1 tabletu) na dan, a jedna je skupina primala 3 puta po 500 mg (dvije tablete) na dan.

 Osnovni parametri koji su se pratili bili su količina ejakulata, brojnost spermija, postotak pokretljivih spermija i njihova brzina te postotak morfološki normalnih spermija. Osim nabrojanih glavnih parametara pratila se i serumska razina spolnih hormona, podnošljivost i učestalost nuspojava.

REZULTATI

Rezultati su pokazali značajne pozitivne promjene u svim parametrima koji su se pratili, a prikazani su po grupama (skupinama) koje su složene prema uzroku i težini impotencije.

Skupina 1

38 pacijenata s idiopatskom oligoastenozoospermijom

Doza Tribestana: 3 x 250 mg / dan, kroz 60 dana 

38 muškaraca s idiopatskom oligoastenozoospermijom
koji su uzimali 3 x 250 mg kroz 60 dana


Prije tretmana

Poslije tretmana

 

Koncentracija spermatozoida (milijun/ml)

22,97

26,66

 

Pokretljivost ( % )

29,00

35,66

*

Brzina pokretljivosti ( mm/sec )

1,95

3,76

*

Povećanje broja pokretljivih spermija i brzine pokretljivosti je bilo statistički značajno (*).

Skupina 2

16 pacijenata s oligoastenozoospermijom uzrokovanom operacijom varikokele

Doza Tribestana: 3 x 250 mg / dan, kroz 60 dana 

16 muškaraca s oligoastenozoospermijom poslije operacije
varikokele koji su uzimali 3 x  250 mg kroz 60 dana


Prije tretmana

Poslije tretmana

 

Koncentracija spermatozoida (milijun/ml)

21,31

26,75

 

Pokretljivost ( % )

11,53

39,06

*

Brzina pokretljivosti ( mm/sec )

2,00

4,44

*I u ovoj skupini je broj pokretljivih spermija i brzina pokretljivosti statistički značajno povećana (*).

Skupina 3

36 pacijenata s oligoastenozoospermijom poslije operacije varikokele

Doza Tribestana: 3 x 500 mg / dan, kroz 90 dana 

36 muškaraca s oligoastenozoospermijom poslije operacije
varikokele koji su uzimali 1 x 500 mg kroz 90 dana


Prije tretmana

Poslije tretmana

 

Koncentracija spermatozoida (milijun/ml)

40,60

76,00

*

Pokretljivost ( % )

3,05

33,09

*

Brzina pokretljivosti ( mm/sec )

2,06

4,44

*Ova je skupina pokazala najbolje rezultate i postigla statistički značajno povećanje u sva tri praćena parametra (*). Uočilo se izrazito veliko povećanje broja pokretljivih spermija, ali je i ukupan broj zamalo udvostručen. Ovo ukazuje na vrlo bitnu činjenicu vezanu uz dozu i trajanje tretmana. Smatra se da je potrebno najmanje tri mjeseca uzimanja za ostvarivanje boljih rezultata. Naime, smatra se da porces spermatogeneze traje najmanje 64 dana (neki autori navode i duže razdoblje od 70 pa čak i 90 dana) pa je upravo zbog toga potreban tromjesečni period uzimanja Tribestana.

Ovo je istraživanje pokazalo statistički značajno povećanje ukupnog boja spermija, povećanje broja (postotka) pokretljvih spermija i povećanje brzine pokretljivosti.

Uz ove velike grupe istraživači su obradili i neke manje podgrupe ispitanika i došli do vrlo zanimljivih rezultata. U skupini od sedam pacijenata koji su imali idiopatsku azoospermiju (potpuni nedostatak spermija u sjemenoj tekućini) kod trojice je došlo do zapanjujućeg poboljšanja spermiograma. Poslije tretmana Tribestanom u trajanju od 90 dana (3 x 500 mg / dan) kod trojice od sedam ispitanika pronađeni su slijedeći nalazi: 

Sedam muškaraca s azoospermijom (potpuni nedostatak spermija) uzimali su 3 x 500 mg na dan kroz 90 dana

Broj spermija
prije tretmana
(milijuna/ml)


Broj spermija
poslije tretmana
(milijuna/ml)


Muškarac 1

0,00

3,50

Muškarac 2

0,00

15,00

Muškarac 3

0,00

28,00

Kod prvog je pacijenta bilo 10 % pokretljivih spermija, a kod druge dvojice između 25 i 30 %. Prosječna brzina pokretljivosti je iznosila 5 mm/sec. Gledajući mikroskopski, prebrojano je 5 spermija u vidnom polju kod prvog pacijenta, a između 30 i 40 spermija kod druge dvojice.

Dakle, kod tri pacijenta s potpunim nedostatkom spermija u sjemenoj tekućini došlo je do zapanjujućeg poboljšanja spermiograma poslije 90 dana uzimanja Tribestana.

Kod većine ispitanika došlo je do povećanja libida i seksualne želje.

Svi su ispitanici uključeni u studiju pokazali vrlo dobru podnošljivost Tribestana, a nije zabilježena niti jedna neželjena nuspojava. Istovremeno nije bilo odstupanja u nalazima krvne slike i urina.

Ovo je istraživanje potvrdilo učinkovitost Tribulus terrestrisa (Tribestan) kod erektilne disfunkcije i impotencije, a pogotovo kod oplodne impotencije uzrokovane manjim brojem i slabijom pokretljivošću spermija.

tribestan @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 21, 2011
VARIKOKELAVarikokela je proširenje venskog spleta koji odvodi krv iz testisa. Taj se venski splet latinski naziva Plexus pampiniformis, a sastoji se od vena sjemenskog snopa. Vene sjemenskog snopa odvode krv iz sjemenika, pasjemenika i sjemenovoda, pretvaraju se u spermatične vene koje se ulijevaju u bubrežne vene.

Varikokela u pravilu nema nekih značajnijih kliničkih simptoma, a njena je važnost u spoznaji kako uzrokuje neplodnost kod muškaraca.

Za varikokelu su znali stari liječnici koji su je već prije mnogo stoljeća povezali s muškom neplodnošću. Varikokela se relativno lako dijagnosticira, a liječenje je kirurško.

Varikokela se u općoj populaciji pojavljuje u približno 15 % slučajeva, a nalazimo je u skoro polovice neplodnih muškaraca (40 – 50 %).

Najveći broj varikokela nastaje iz nepoznatog uzroka, a samo je mali postotak varikokela koje su posljedica neke druge bolesti ili poremećaja mokračnog sustava. Iako se ne zna točan mehanizam kojim varikokela dovodi do lošije kvalitete sjemena (smanjen broj i pokretljivost spermija) postoje neke teorije koje kao glavni razlog navode povišenu temperaturu u mošnjama uzrokovanu stazom venske krvi. Ima i nekoliko teorija koje se baziraju na različitim metaboličkim poremećajima, ali se svi slažu u činjenici kako je slabije oticanje i zastoj venske krvi osnovni prediktor za nastanak sjemena lošije kvalitete, a samim time i neplodnosti.

Zanimljiv je podatak koji kazuje kako je 90 % varikokela lijevostrano, a samo deset posto obostrano. To se objašnjava razlikom u građi lijeve i desne spermatične vene. Lijeva je spermatična vena duža od desne pa to zbog povećanog krvnog tlaka u njoj pojašnjava ovaj veliki nesrazmjer pojavnosti u korist lijeve strane.Lijevostrana varikokela

tribestan @ 13:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 20, 2011
PITANJA I ODGOVORI

Pitanje (1):

Koliko dugo moram uzimati Tribestan zbog lošeg spermiograma?

Odgovor:

Za poboljšanje spermiograma potrebna je terapija Tribestanom od 90 dana. Postoji nekoliko pretpostavki zašto je period od tri mjeseca optimalan za postizanje rezultata. Naime, proces spermatogeneze po pisanju većine autora traje između 70 i 80 dana pa se smatra da je potrebno terapijski pokriti cijeli vremenski period trajanja spermatogeneze.

Jedno od provedenih istraživanja je pokazalo puno bolje rezultate spermiograma kod skupine muškaraca koji su Tribestan koristili 90 dana od skupine koja ga je uzimala 60 dana.

Dakle, preporuka je uzimanje 1 do 2 tablete tri puta na dan kroz 90 dana.

Pitanje (2):

Što je preuranjena ejakulacija i kako se liječi?

Odgovor:

Preuranjena ejakulacija je poprilično dvojben pojam. Pretpostavlja se kako postoji manji broj onih koji imaju preuranjenu ejakulaciju s klasičnog medicinskog stajališta.

Smatra se kako je preuranjena ejakulacija stanje u kojem muškarac nije svjestan svoje ejakulacije odnosno postaje svjestan tek u trenutku kad doista i ejakulira. Dakle, radi se o potpunoj nekontroli i nemogućnosti predosjećaja vlastite ejakulacije.

Ono što se u narodu naziva preuranjena ejakulacija je vrlo subjektivan pojam budući da ne postoji definiran vremenski period koji bi odijelio preuranjenu od normalne ejakulacije.Nekima je i pola minute spolnog odnosa prije ejakulacije sasvim dovoljno da budu zadovoljni dok je drugima i pet-šest minuta premalo pa svoju ejakulaciju doživljavaju preuranjenom.

Gledajući s prirodnog aspekta preuranjena ejakulacija je nešto što postaje problem jedino kod ljudske vrste. Naime, priroda je želeći zaštiti svoje jedinke predvidjela i genetski programirala ejakulaciju kao vrlo brzi čin. Tijekom spolnog odnosa životinja je poprilično ranjiva i bespomoćna u odnosu na svog predatora. Zato je brzo ejakuliranje i što kraći spolni čin preduvjet sigurnosti mužjaka, ali i ženke. Upravo ova teorija učvršćuje tezu kako je preuranjena ejakulacija u pravilu psihološki problem. Stres je glavni uzrok preuranjene ejakulacije te je ona vrlo česta kod mladih neiskusnih muškaraca. Vremenom muškarac nauči kontrolirati svoje uzbuđenje, a samim time i odgoditi trenutak ejakulacije. Preuranjena ejakulacija predstavlja ozbiljan problem kada se događa učestalo kroz duži vremenski period. Ponekad i vrlo iskusni muškarci dožive preuranjenu ejakulaciju.

Budući da je preuranjena ejakulacija psihološki problem, kvalitetan odnos s partnerom preduvjet je za njeno rješavanje. Otvoren razgovor s partnerom, sigurnost veze, povjerenje u partnera i zajedničko aktivno sudjelovanje u pripremi i izvedbi spolnog čina mogu itekako pomoći. Iskreno govoreći, ejakulacija nije i ne mora biti preduvjet zadovoljena partneričine seksualne želje.

Postoje i mnogi preparati na biljnoj bazi koji jačaju libido i pomažu boljem seksualnom doživljaju. Upravo je i Tribulus terrestris sastavni dio takvih preparata. Koliko takvi preparati i u kojoj mjeri uistinu pomažu znaju samo njihovi korisnici. Budući da se radi o preparatima na biljnoj bazi, nisu štetni i treba ih isprobati.

Preuranjena ejakulacija je problem kojem treba pristupiti individualno, a jačanje vlastite psihe, seksualno iskustvo i kvalitetan odnos s partnerom pomoći će u večini slučajeva.

Pitanje (3):

Uzimao sam Tribestan zbog erektilne disfunkcije, a dobio sam na težini. Može li pojašnjenje?

Odgovor:

Tribulus terrestris ima nekoliko istovremenih učinaka na organizam. Povećanje stvaranja vlastitog testosterona dovodi do pojačane sinteze bjelančevina, a time do porasta mišićne mase. Niste napisali koliko dugo i u kojoj količini uzimate Tribestan, ali ste ga najvjerojatnije uzimali kroz duže razdoblje. Ujedno, pretpostavljam da radite neki fizički zahtijevan posao ili se bavite sportom. Po onome što ste naveli, a naveli ste vrlo malo podataka očito se kod vas radi o povećanju mišićne mase, a upravo ga zbog toga i uzimaju sportaši, prvenstveno bodi bilderi. Za povećanje mišićne mase kod uzimanja Tribestana potreban je fizički rad, odnosno sustavno opterećenje mišića. Bodi bilderi ga koriste jer osim što potiče rast mišića Tribestan ima i diuretski učinak, a smanjuje i masnoće u krvi pa im pomaže u postizanju bolje definicije.

   

tribestan @ 17:14 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Osovina hipotalamus – hipofizaHipotalamus nadzire lučenje hormona hipofize inhibicijskim i oslobađajućim hormonima.

Glavni hipotalamički hormoni su:

TRH – hormon koji oslobađa tireotropin

CRH – hormon koji oslobađa kortikotropin

GHRH – hormon koji oslobađa hormon rasta

GHIH – hormon koji inhibira hormon rasta

GnRH – hormon koji oslobađa gonadotropine

PIH – hormon koji inhibira prolaktin

Hormoni adenohipofize:

hGH – ljudski hormon rasta

ACTH – adrenokortikotropin

TSH – hormon koji stimulira štitnjaču

LH – luteinizacijski hormon

FSH – folikulostimulirajući hormon

PRL – prolaktin 

Tribulus terrestris potiče hipofizu na povećano lučenje LH.tribestan @ 14:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2016
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
38950
Index.hr
Nema zapisa.